19702
 
 
 
Turbo Geezer

Turbo Geezer

dodano 04.04.2015 w kategorii: Polskie. Napisano 3 komentarze.
nachmieleni.pl

Turbo Geezer, 8.3 out of 10 based on 4 ratings
  • Turbo Geezer
Ocena ogólnie:
VN:R_U [1.9.22_1171]
8.3ocen: 4
Nazwa: Turbo Geezer
Browar: Browar Kingpin, Browar Zarzecze
Voltaż: 8.3%
Rodzaj: Double Irish Espresso Stout
Opis producenta:

Double Irish Espresso Stout. Składniki: woda; słody jęczmienne: pale ale, whisky light, czekoladowy, Arome, Abber, cara Blond, barwiący; słód pszeniczny jasny; słód żytni; palony jęczmień; chmiele: Cascade, Amarillo, Simoce; kawa; laktoza; wanilia burbońska; cukier kandyzowany ciemny; drożdże S-04. Leżakowane z płatkami dębowymi whisky. Alk. 8,3% obj. Ekst. 19,1. Foreign Extra Stout z espresso, wanilią i laktozą. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Geezer z turbodoładowaniem to wyższy ekstrakt i jeszcze więcej kawy, wanilii burbońskiej i laktozy. W składzie espresso burbońskiej i laktozy! W składzie espresso zaparzone przez mistrzowską ekipę z jednorodnej odmiany kawy brazylijskiej odmiany Yellow Bourbon, aromatyczna wanilia burbońska oraz dająca łagodność i aksamitność laktoza. Do tego sprawdzona kompozycja słodów i leżakowanie z płatkami dębowymi whisky.

pchnięto

recenzje

Pchnij recenzję

Zaloguj się aby dodać recenzję.

  • Wypił 438 piw
    Wielki Brat Nachmielony
    Marianek ocenił to piwo:
    ogólnie:9Wyborniak

     
    Piłem mało schłodzone. Kolor – bardzo ciemny brąz. Piana – beżowa, drobna, niska, nietrwała. Zapach z butelki – najpierw kawa i to espresso, po chwili nuty wędzone, trochę czekolady. Dominacja wędzonki, ale w wersji ognisko. Zapach ze szkła – bardziej zbalansowany – kawa (ze swoją charakterystyczną kwaskowością), czekolada gorzka, laktoza, wędzenie w tle ale z czasem narasta i to w ładnej wersji dymnej/ogniskowej. Smak: mono palona kawa ze swoja kwaskowością i od słodów palonych, gorzka czekolada, wędzonka i lekki popiół. Goryczka niska, ale trwała o posmaku kawy i gorzkiej czekolady. Mało czuję wanilię. Z czasem leciutki posmak dębu, podobny do dobrej whisky.

  • Wypił 812 piw
    Brat Założyciel Zawsze Nachmnielony
    Brat Marcin ocenił to piwo:
    ogólnie:8Szlachcic

    Świetny coffee stout!

    Piana trochę wymuszona, ale jak już się pojawiła, to została na długo. W zapachu klasycznie ciemne i słody i przyjemna kawa. W smaku kawa do kwadratu, plus bardzo ciekawe połączenie ciemnych słodów i rześkich chmieli. Całość b. fajnie się komponuje. Jak dla mnie jeden z ciekawszych coffee stoutów. Daję 8/10.

  • Wypił 584 piwa
    Wiarus Bractwa Nachmielonych
    Brodzisław ocenił to piwo:
    ogólnie:9Wyborniak

    Kolor ciemno-brązowy przechodzący w czerń, z rubinowymi refleksami pod światło, lekko zmętniony. Czapa beżowej piany opadła, pozostawiając ślad na szkle. Ostała się w formie minimalnej warstwy na powierzchni.
    Od otwarcia butelki walnęło palonością tj. kawą i czekoladą, ale przede wszystkim kawa, do tego nuta amerykańskich chmieli plus słodycz waniliowa oraz lekka nuta whisky.
    W smaku króluje ciemna moc słodów, kawa, gorzka czekolada, czasami przechodząca wręcz w spalone kable, w finiszu czuć whisky. Wytrawność i paloność łagodzi laktoza i wanilia. Z czasem przebija się kawa espresso, która świetnie komponuje się z goryczką chmielową na średnim poziomie.
    Piwo jest wręcz oleiste, pełne, zbalansowane z wyczuwalnymi ciemnymi słodami, kawą, także nutą whisky oraz chmieli. Alkohol bardzo dobrze (wręcz) ukryty, ujawnia się dopiero w żołądku w formie termo-wzmacniacza oaz z czasem dociera do mózgu.

Recenzje piw