Raciborskie Dyniowe
Raciborskie Dyniowe,
ocen: 1 |
Nazwa: | Raciborskie Dyniowe |
Browar: | Browar Zamkowy |
Voltaż: | 6.5% |
Rodzaj: | Dyniowe |
Opis producenta: | Piwo jasne mocne pasteryzowane. Skład: woda, słody jęczmienne, pestki dyni, chmiel goryczkowy i aromatyczny. Zawartość ekstraktu 14% wag., alk. 6,5% obj. Piwo fermentujące w otwartych kadziach i leżakujące w tankach przez okres około 1 miesiąca. Naturalny proces technologiczny gwarantuje klasyczny i niepowtarzalny smak. Jest to piwo dla prawdziwych koneserów. |
Wetknij recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Dyniowe?
Browar Zamkowy w Raciborzu ma ostatnimi czasy pomysły z rodzaju oryginalnych. W roku ubiegłym w okolicach świąt wypuścił piwo świąteczne, które nie było, jak przytłaczająca większość tego typu trunków na rynku, piwem ciemnym z przyprawami a zwykłym jasnym lagerem. W tym roku browar pozazdrościł Pincie, AleBrowarowi i paru innym craftowcom i postanowił sprezentować swoją propozycję dyniową. Nie nastawiałem się na fajerwerki jakie wybiły z siebie Dyniamit czy Naked Mummy, niemniej jako, że dyniówki lubię byłem bardzo ciekaw co ma do zaproponowania na tej półce Racibórz. Co dostałem? Pianę niczym z mojej butli Charona czyli żadną. Woń naprawdę przyjemną, karmelową, lekko popielatą. W smaku była treść i wyraźna nuta karmelowa znowu okraszona delikatną popielatą kontrą, było dobrze i solidnie, niemniej pytanie klucz brzmiało gdzie jest w tym piwie dynia? Wydaje się, iż tam gdzie w piwie świątecznym były ciemne słody i nuta korzenna. Generalnie piwo smakowało ale w ślepym teście z pewnością nie wpadłbym na to, iż to propozycja z dynią w nazwie. Napić się można ale chcącym pociągnąć dynię z butli polecam konkurencję.