Piotrek z Bagien Reggenbier
Piotrek z Bagien Reggenbier,
ocen: 2 |
Nazwa: | Piotrek z Bagien Reggenbier |
Browar: | Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy |
Voltaż: | 4.6% |
Rodzaj: | Roggenbier |
Opis producenta: | Piwo pasteryzowane i niefiltrowane. Alk. 4,6% obj./ekst. 12,5% wag. Składniki: woda; słody – żytni, pilzneński, monachijski, pszeniczny, Carapils, Carahell, Carafa, Special II; chmiel Halertau Tradition; drożdże Mangrove Jack’s M20 Bavarian Wheat. Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu. Piwo warzone w ramach konkursu Kuźnia Piwowarów – wg receptury Zenona Makuły z browaru domowego ZICHERKA. Roggenbier czyli piwo żytnie. Wyróżnia się znacznym udziałem słodu żytniego w zasypie i bananowo-goździkowym aromatem, za który odpowiadają drożdże znane z klasycznych, niemieckich piw pszenicznych. Słód żytni wnosi do piwa pełnię smaku, zapach przypieczonej skórki chleba, a także charakterystyczną, gładkość i oleistość, która ugasi każde pragnienie. |
Pyknij recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Planowo
Najkrócej dostałem to czego oczekiwałem, dosłownie. A zaczęło się średnio od zerowej piany, w zapachu było już jednak pięknie i planowo gdyż nosa połechtał naprawdę intensywny i przyjemny żytni aromat. W smaku nie było gorzej gdyż dominowała go nuta korelująca z tą rządzącą zapachem. Było najzwyczajniej w świecie treściwie zbożowo i tyle, a jako, iż miałem tego dnia chętkę na solidnego roggena to nie dziwi, że smakowało. Podsumowując, to klasyczny dobry roggen pozbawiony wad. Polecam z czystym sumieniem.