Pietra (Francja)
Pietra (Francja),
ocen: 1 |
Nazwa: | Pietra (Francja) |
Browar: | Brasserie Pietra |
Voltaż: | 6% |
Rodzaj: | Jasne, francuskie |
Opis producenta: | Ingredients: eau, malts d’orge, farine de chataigne, houblon, levures. BIERE A LA CHATAIGNE. C’est en Castagniccia (Haute – Corse) que la PIETRA forge son caractere. L’alliance unique au monde de la farine de chataigne Corse associee au malt lui donne cette personnallite exceptionnelle. Puissante et delicate, charpentee et moelleuse, d’une amertume legere, c’est tres fraiche que la PIETRA revele toute sa generosite. |
Szturchnij recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Podobno najlepsze kasztany są na placu Pigalle…raczej na Korsyce.
Gdy nadarzyła się okazja, nie było opcji abym nie spróbował pierwszego w mym życiu (i być może jedynego) piwa kasztanowego. Szczerze pisząc nie spodziewałem się fajerwerków, a spróbowałem gdyż byłem go bardzo ciekaw. Obstawiałem trunek raczej bardzo oryginalny, ale niekoniecznie smaczny. Jakżesz się myliłem. Początek to słaba piana i świetna woń o bliżej niekreślonym charakterze (kasztany?). Potem wlałem do gardła piwo o naprawdę świetnych proporcjach. Fantastycznie zbalansowane pomiędzy nieznaną mi, bardzo ciekawą i smaczną nutą smakową (zapewne kasztany), a bardzo dobre i delikatne piwo, którego smaku nie przykrywa wspomniana nuta, a koreluje z nim idealnie. Naprawdę frajda z konsumpcji była naprawdę duża. Szacunek dla twórców którzy sprawili, że od chwili spotkania z „Pietrą” kasztany kojarzyć mi się będą z Korsyką, a nie Paryżem. Warto.