Petrus Dubbel (Belgia)
Petrus Dubbel (Belgia),
ocen: 4 |
Nazwa: | Petrus Dubbel (Belgia) |
Browar: | Bavik-De Brabandere |
Voltaż: | 7% |
Rodzaj: | Dubel |
Opis producenta: | Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel. |
Bavik-De Brabandere, Belgia, belgijskie, ciemne, Dubel, mocne, Petrus Dubbel (Belgia), Petrus Dubbel Bruin (Belgia), zagraniczne
Skubnij recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Solidne zakończenie belgijskiej przygody. Od dubla zacząłem testy i na tymże kończę. Barwa herbaciana z przyjemną beżową pianką. W zapachu czuć solidny słodowy karmel i klimaty palone. W smaku słodkawy karmel jest kontrowany ciekawą i trwałą goryczą. Jeden z jaśniejszych punktów belgijskiego browarnictwa. Podsumowując, belgijska Browarnia Lidla wypadła chyba najsłabiej z dotychczas testowanych (Niemiecka i Angielska). Jest to moja subiektywna ocena i jest ona związana po prostu z gatunkami piwa, które ten kraj ma do zaoferowania. Mi po prostu nie podchodzą, no może poza paroma nielicznymi wyjątkami, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Klasa i tyle
Już dawno nie miałem okazji napisać, iż od jakiegoś piwa dostałem dokładnie to czego oczekiwałem, jak w tym przypadku. Zaczęło się od słabej piany, która została z człowiekiem w bardzo skromnym pierścieniu, i wyszyła nawet jako taką firankę na szkle. W zapachu uderzyła w nosa intensywna woń karmelowo-wiśniowa. W smaku rządziła naprawdę fajna główna nuta z której biła po prostu klasa piwowara. Była owocowa w charakterze, najbardziej kojarzyła mi się z wiśnią. Szczętnie przykryty alkohol, intensywność, dobry balans i owocowa główna nuta uprzyjemniająca każdy łyk, były składowymi, które cechowały to piwo. Klasa po prostu. Pierwszą przygodę z belgijskimi specjałami uważam za naprawdę udaną. Zaczęło się pięknie, oby tak dalej.
Dar Niebios
po prostu pyszne!!!
Pierwszy „belg”, nabyty z niemieckiego dyskontu w promocji dla tubylczej ludności na terenie III RP.
Kolor piękny – mocnej herbaty/wiśniowy/rubinowy klarowny. Piana beżowa z drobnych i średnich pęcherzy szybko opadła do małej warstwy. Aromat to słody w połączeniu z nutą owocową i lekkim alkoholem. Smak nieco wytrawny, z odrobiną karmelowej słodyczy. Wysokie wysycenie potęguje goryczkę, która daje efekt szczypania na obrzeżach języka. Piwo bardzo pijalne.