Otwarcie Sezonu
Otwarcie Sezonu,
ocen: 3 |
Nazwa: | Otwarcie Sezonu |
Browar: | Trzech Kumpli - Browar Lotny, Szczyrzycki Browar Cystersów „Gryf” |
Voltaż: | 5.5% |
Rodzaj: | Saison |
Opis producenta: | Alk. obj. 5,5%, Ekstr. wag. 12,5%, IBU 25. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane. Skład: słody jęczmienne, słód pszeniczny, płatki owsiane; chmiele: Hallertauer, East Kent Goldings, Saaz, drożdże. Otwarcie Sezonu to piwo w stylu Saison, który narodził się w Walonii francuskojęzycznej części Belgii. Saison czyli po prostu sezon, warzony był na farmach na początku wiosny, by mógł dojrzeć na okres letni. Miał orzeźwić i krzepić pracowników ciężko pracujących przy żniwach. W aromacie owocowe i goździkowo-ziołowe. W smaku kwaskowe, subtelnie goryczkowe i wytrawne. Żywe, a zarazem delikatnie nagazowane czyni go wyjątkowo rześkim i zwiewnym. Idealne piwo na otwarcie ciepłego sezonu. |
Zapodaj recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Przyzwoicie i tyle
Zaczęło się od piany z grubych bąbli i treściwej bananowo – zbożowej woni. Smakiem rządzi banan i właściwie tylko on. Było trochę słodkawo, w charakterze zupełnie bez szału. Piwo smakowało jak taka średnio udana i nienachalnie treściwa pszenica. Niezła i tyle. W ślepym teście mógłbym nawet strzelić, iż to jakiś wypust koncernowy. Piwa, co niestety w przypadku craftu zdarza się coraz częściej, musiało zostać trochę w hurtowniach gdyż nabyłem je w dzikiej promocji tuż przed datą przydatności do spożycia. Niestety nie zdziwiło.
Jak dla mnie to przyjemna pszenica