OR
OR,
ocen: 1 |
Nazwa: | OR |
Browar: | Browar Palatum |
Voltaż: | 8% |
Rodzaj: | Rauch Doppelbock |
Opis producenta: | Składniki: woda; słód jęczmienny wędzony dymem bukowym; słód jęczmienny; chmiele; drożdże. Ekstrakt – 18° P. Alkohol – 8,0%. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane. Dawniej piwa, ze względów technologicznych, charakteryzowały się smakiem i aromatem dymu, cecha ta została całkowicie wyeliminowana wraz z wprowadzeniem nowoczesnych suszarek słodu. Obecnie nuty dymne/wędzone w piwie wywołują zdziwienie i zazwyczaj mocno spolaryzowaną opinie pośród piwoszy. Podwójne koźlaki wędzone to piwa mocne, z akcentem położonym na słodowość skontrowaną aromatem i smakiem dymu. Staraliśmy się aby w naszym piwie nuty dymowe były wyraźne ale nie dominujące. Zwyczajowo koźlaki (bocki) mają w swojej nazwie końcówkę or. Uwarzone i ręcznie zabutelkowane w małym, rodzinnym browarze. |
Wypuść recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Grzybowa z procentami
Obiła mi się o uszy niepochlebna opinia Kopyra o tym piwie, niemniej przez te jego rozliczne „współprace” już od dawna dzielę jego opinię przez cztery. Tutaj niestety nie było potrzeby dzielenia. Z czystym sumieniem mogę napisać że to najgorsza wędzonka jaką w życiu piłem. G się znam na procesie technologicznym ale ewidentnie było czuć że to piwo jest najzwyczajniej w świecie trafione. Coś po prostu ewidentnie nie poszło podczas procesu warzenia. Zaczęło się od lichej piany piany i woni, która najpierw wybiła z siebie grzyba a potem delikatną nutę winną. Ta wyczuwalna była też na początku degustacji a potem wszystko dość szybko zjechało w kierunku zupy grzybowej, obrzydliwej, nieudanej i odpychającej. Naprawdę dumny z siebie jestem, że udało mi się zmęczyć to piwo do końca dla procentów. Dłużej się uzewnętrzniał nie będę, ta warka tego piwa, moim zdaniem, nadaje się tylko do zlewu. Duuuży rozczar.