Olander
Olander,
ocen: 1 |
Nazwa: | Olander |
Browar: | Browar Okrętowy, Przystanek Tleń |
Voltaż: | 8% |
Rodzaj: | Imperial Skibsøl |
Opis producenta: | Składniki: Woda. Słody: Pilzneński, Monachijski, Carafa III, Caramunich, wędzony Bestmalz. Chmiele: Magnum, Saaz. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. Esktrakt: 14% wag. Alkohol: 5,6% obj. IBU: 30. Drożdże: US-05. Skibsol – czyli piwo okrętowe, popularne wśród marynarzy duńskiej floty w epoce żaglowców. W naszej interpretacji jest to piwo górnej fermentacji o słodowym – delikatnie wędzonym – aromacie i smaku. Efekt dawnych piw leżakowanych w drewnianych beczkach uzyskaliśmy przez dodatek dębowych płatków z beczki po koniaku. Olander to wybudowany w 1931 r. w Danii kuter rybacki, który został później przebudowany na kecz gaflowy. Kuter z Danii trafił do Niemiec w 1979 r. gdzie zmieniali się kolejni właściciele. W roku 2005 osiadł na dnie Dąbskiej Strugi. Ocalony i odbudowany w latach 2008 – 2011. Dziś jego armatorem jest UW Service a portem macierzystym Szczecin. |
Chlapnij recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Moje klimaty
Ciemnicę lubię, wędzonkę również, więc jeżeli piwowar nie spieprzył swojej roboty, a nie spieprzył, to nie było siły żeby mi nie smakowało. Swoją drogą piwo zaskoczyło mnie swoim charakterem, na plus dodajmy. Zaczęło od takiej sobie piany i zapachu z którego wybijał karmel i wędzonka. W smaku był naprawdę ciężar i treść, dość słodka w charakterze ciemnica plus szczypta karmelu i trochę nuty wędzonej. Całość prezentowała się naprawdę dobrze. Czwórki za bardzo nie miało co urwać ale generalnie piwo wypiłem z przyjemnością. Ogólnie dobrze zrobiony trunek w moich rejonach smakowych. Na plus.