Kuźnia Piwowarów 2016 Rauchbier
Kuźnia Piwowarów 2016 Rauchbier,
ocen: 1 |
Nazwa: | Kuźnia Piwowarów 2016 Rauchbier |
Browar: | Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy |
Voltaż: | 5.6% |
Rodzaj: | Rauchbier |
Opis producenta: | Alk. 5,6% obj. Ekst. 12,5% wag. 30 IBU. Składniki: woda; słody jęczmienne – wędzony Steinbach, wiedeński, Carafa Special I; granulat chmielowy: Magnum, drożdże piwowarskie W34/70. Piwo pasteryzowane i niefiltrowane. Piwo uwarzone w Browarze Jan Olbracht według receptury Karola Siemieniaka – zwycięzcy kategorii Rauchbier w II edycji konkursu dla piwowarów domowych. W 2016 r. uczestnicy Kuźni Piwowarów rywalizowali w 6 konkursowych kategoriach: Red IPA, Fruit Ale, American Wheat, Saison, Milk Stout i Rauchbier. Najlepsi z najlepszych uwarzyli swoje piwo w naszym browarze i trafili na front etykiety! Rauchbier to klasyk wśród piw na bazie słodu wędzonego – specjał wywodzący się z niemieckiego Bambergu i tam popularny. Piwo autorstwa Karola Siemieniaka jest wyraziste i stylowe – łączy nienachalną wędzonkę z nutami suszonych owoców i klimatem kiełbasy z ogniska. Gratulujemy zwycięzcy kategorii Rauchbier! |
Podepnij recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Niezły susz
Jest to, moim zdaniem, piwo udane, jednak trochę nie z mojej bajki, choć to lubiana przeze mnie wędzonka. Zaczęło od zwijającej się migiem piany i dość wytrawnej wędzonej woni. Czuć było też suszone owoce, szczególnie śliwkę. W smaku było podobnie z tą różnicą, iż nuta wędzona była w nim w odwrocie, dominowała wędzona śliwka. Znów było raczej wytrawnie choć momenty słodsze również się zdarzały. Piwo było fajnie zbalansowane i w sumie wszystko było by pięknie gdyby nie fakt, że ja suszonych owoców nie lubię. Wolałbym zdecydowanie wyraźniejszą nutę wędzona także omdleć podczas picia niestety nie miałem okazji. Piwo dobre ale oczekiwania miałem większe a przede wszystkim nadzieje na inaczej rozłożone akcenty.