Krakowiak Miodowy
Krakowiak Miodowy,
ocen: 1 |
Nazwa: | Krakowiak Miodowy |
Browar: | Browar Południe |
Voltaż: | 5.8% |
Rodzaj: | Miodowe |
Opis producenta: | Skład: woda, słody: pilzneński, jęczmienny, karmelowy, chmiel, miód gryczany, drożdże. Ekstrakt 12%. Krakowiak Miodowy – wyjątkowy jak Kraków. Piwa z Galicji znane były w całej monarchii Austro-Węgierskiej. Cechy piwowarów i miodosytników w Galicji miały spory udział w przychodzie wynikającym z podatku dla miasta Krakowa. Piwowarskie i bartnicze tradycje tego okresu podtrzymywane są nadal na tych terenach, gdzie warzy się piwo z wody juraskiej, a miód jest pochodzenia naturalnego. W hołdzie wielkim mistrzom galicyjskiego piwowarstwa uwarzyliśmy Krakowiaka. Krakowiak Miodowy warzony jest tradycyjnie z trzech słodów z dodatkiem naturalnego miodu gryczanego, który kupujemy od pszczelarzy z okolic Nowego Sącza. Piwo dojrzewa sześć tygodnie, a brak filtracji, wysoka ekstraktywność i naturalny miód sprawiają, że Krakowiak zachwyca treściwym smakiem i pięknym bukietem zapachów. |
Nasmaruj recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Drobne rozczarowanie
Naprawdę cenię sobie regionalne browary. Kupuję te piwa – z reguły wcale nie tanie – w celu zakosztowania przynajmniej w miarę dobrej jakości trunku. Miodowych piw w sumie jakimś wielkim zwolennikiem nie jestem, ale od czasu do czasu z przyjemnością się i takiego napiję. Nabywszy Krakowiak Miodowy liczyłem na miodową ucztę dla podniebienia. Dość dobra, stylizowana na tradycyjną i regionalną etykieta upewniła mnie, że mam do czynienia z piwem z wyższej półki. Niestety. Rzeczywistość mnie nieco rozczarowała. Piwo jest przyzwoite, ale nic ponadto. Ot, nieco bardziej miodowe niż inne miodowe piwa, trochę mętne. Niech będzie naciągane 6, ale więcej nie dam. Ps. A kosztowało aż 4,4 zł.