Komtur
Komtur,
ocen: 5 |
Nazwa: | Komtur |
Browar: | Browar Gościszewo |
Voltaż: | 6.5% |
Rodzaj: | Ciemne |
Opis producenta: | Piwo ciemne mocne, pasteryzowane. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Optymalna temperatura serwowania: 12-14C. Alk. 6,5% obj. Ekst. 16,0 Blg. Piwo o czarnym charakterze, ale szlachetnym smaku. Warzone przy Szlaku Zamków Gotyckich, z historią Zakonu Krzyżackiego w tle. Sięgając po nie, wspomagasz odbudowę figury Madonny na zamku w Malborku (Fundacja Mater Dei). Aby w pełni docenić jego walory, przestrzegaj wskazanej temperatury podawania. Browar Gościszewo to inicjatywa rodzinna. Założony w 1991 r. jest pierwszym prywatnym i rzemieślniczym browarem w najnowszej historii Polski. Odwiedź nas na browargosciszewo.pl. |
Zapnij recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Dobry ciemniak, piana faktycznie nie zachwyca ilością i trwałością, ale niemniej jednak zaznacza swoją obecność. Barwa bardzo ciemna wpadająca w czerń z bardzo niewielkimi prześwitami. Zapach kawy i gorzkiej czekolady, z czasem dochodzi lekki polot alkoholowy. W smaku dominuje kawa z subtelnym cierpkim posmakiem, z tyłu pojawia się też delikatna gorycz alkoholu. No i tyle, wydanych dukatów nie żal, bo i moc na przyzwoitym poziomie. Oceniam zgodnie z voltażem na 6,5.
Zwykłe ciemne piwo. Nie ma w nim żadnych fajerwerków, lecz kompozycja nadaje się jak najbardziej do spożycia. Słody i karmel niemal całkowicie eliminują goryczkę, co nie do końca mi odpowiada. Można spróbować bez obaw.
Piana pokazuje się tylko na chwilę potem ślad po niej ginie, w smaku kwaśne z nutami czekolady z karmelem, wyczuwalna minimalna gorycz, niestety średniak w całej okazałości.
6/10
Piany praktycznie nie było. W zapachu ciemne słody + czekolada + karmel. W smaku na początku lekko kwaśne, później wchodzą czekolada trzymająca się za rękę z karmelem. Na końcu delikatna gorycz. Ogólnie jakiegoś szału nie ma i raczej ponownie nie przedstawię Komtura moim kubkom smakowym. Daję 6.