Jabłko w Piwie z Miętą
Jabłko w Piwie z Miętą,
ocen: 1 |
Nazwa: | Jabłko w Piwie z Miętą |
Browar: | Browar Kormoran |
Voltaż: | 4.5% |
Rodzaj: | Jabłkowe |
Opis producenta: | Piwo o smaku jabłkowym, pasteryzowane. Skład: woda, słód jęczmienny, naturalny sok jabłkowy (5,3%), chmiel, mięta, aromat naturalny. Ekstrakt 14% wag. JABŁKO w PIWIE z miętą to lekkie, orzeźwiające, tradycyjnie warzone i długo leżakowane piwo z dodatkiem starannie dobranej kompozycji naturalnych soków jabłkowych. Orzeźwienia dopełnia dodatek naturalnych liści mięty podczas leżakowania. Pomysł na piwo, w którym główną rolę odegrały jabłka mógł zrodzić się w jesiennym sadzie. To tam rosną jesienne odmiany jabłek, które niosą w sobie najwięcej słońca. W naszym piwie stosujemy sok z zielonej Antonówki – twardej i kwaskowatej. Kolejną odmianą jest słodko-kwaśne Lobo. Uzupełnieniem kompozycji są jabłka odmian Idared i Cortland oraz nieco wcześniejsza Vista Bella. Wszystkie one stanowią o lekkości i bogactwie orzeźwienia niesionego przez to piwo. Co więcej piwo to oparte o te tradycyjne odmiany jabłek może być doskonałym wspomnieniem lata, kiedy za oknem zagości jesienna plucha. |
Wymieć recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Miętowo i średnio
Piana ledwo wybiła ale trzymała się zaskakująco długo. Woń niestety nie zachęciła, była jabłkowa ale jakaś dziwna, ciężka do określenia i z pewnością nie zachęcająca do ciągu dalszego. Początek podobny, nieciekawe jabłko, wytrawne w charakterze i dobrze zbalansowane z miętą, która z czasem przejęła pierwsze skrzypce i zdominowała trunek, któremu na plus można napisać, iż był naprawdę orzeźwiający. Niestety jeżeli chodzi o plusy to chyba tyle. Generalnie jest to piwo naprawdę orzeźwiające i idealne na lato ale skłamałbym gdybym napisał, że mi smakowało. Dramatu nie było ale na półce piw smakowych piłem stado lepszych. Podsumowując, średnio, a jak na Kormorana to wręcz słabo, dla mnie rozczarowanie.