Fortuna Śliwkowa
Fortuna Śliwkowa,
ocen: 3 |
Nazwa: | Fortuna Śliwkowa |
Browar: | Browar Fortuna |
Voltaż: | 5.3% |
Rodzaj: | Śliwkowe |
Opis producenta: | Pasteryzowane. Zawiera: słód jęczmienny. Fortuna Śliwkowa to piwo dolnej fermentacji, warzone przy użyciu naturalnych surowców w otwartych, tradycyjnych kadziach. Długo leżakowane. Z czasem może pojawić się delikatne zmętnienie, będące wynikiem obecności naturalnego soku śliwkowego. Niezwykłe w smaku, uwodzi wspaniałym połączeniem aromatu śliwek i palonego słodu. Swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza kompozycji palonego słodu i naturalnego soku z dojrzałych śliwek. Po przelaniu do pokala urzeka śliwkowym aromatem z akcentami madery i rodzynek, przełamanymi nutami palonego słodu. W smaku wyczuwalna jest delikatna, owocowa kwaskowość zrównoważona przyjemną słodyczą, pod koniec dopełniona lekką chmielową goryczką. |
Podepnij recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Owocowe smaki wybitnie nie przypadły mi do gustu. Moim zdaniem śliwka zdominowała nuty chmielowe. Nie jest to typ piwa preferowany przeze mnie. Dobrze wychłodzone ma walory orzeźwiające.
Przyjemne ciemno-smakowe piwo. Śliwka wyczuwalna w smaku i dosyć długo pozostaje jej smak po łyku. Całe szczęście nie za bardzo słodkie.
Śliwka z nutą paloną
Spodziewałem się kolejnej odmiany smakowego słodziaka. Ewentualnie intensywnej nuty owocowej, którą ciężko nazwać piwem, ze względu na brak jakiegokolwiek chmielowego posmaku, a tu zdziwka. Woń w istocie intensywnie śliwkowa, jednak przebija się przez nią dość ciekawa nuta palona. W smaku jest podobnie. Nie jest to, w mojej ocenie, klasyczny smakowy napój alkoholowy jakich wiele. Co prawda dość wytrawna i subtelnie słodka nuta śliwkowa dominuje piwo, niemniej trunek zostawia w ustach wyraźny posmak ciemnego palonego, który ciekawie współgra z owocem. Choć nie przepadam za śliwkowymi wariantami różnych produktów (w przeciwieństwie do samego owocu), to to połączenie uważam za naprawdę udane. Trunek smakowy na naprawdę uczciwy plus. Godzien polecenia miłośnikom ciemnego i owocówek.