Czarny Karzeł
Czarny Karzeł,
ocen: 2 |
Nazwa: | Czarny Karzeł |
Browar: | Browar Bednary |
Voltaż: | 3.5% |
Rodzaj: | American Dry Stout |
Opis producenta: | American Dry Stout 11,0. Skład: woda; słód: Pale Ale, pszeniczny, monachijski, barwiący, karmelowy, czekoladowy, jęczmień palony; chmiel: Cascade, Centenial, Marynka; drożdże: S-04. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. Alk. 3,5% obj. „Głęboko w ludzkiej podświadomości tkwi przemożna potrzeba logicznego, mającego sens wszechświata. Ale rzeczywisty wszechświat jest zawsze o krok poza logiką”. Frank Herbert, myśli Muad’Diba, Diuna. Piwo w stylu American Dry Stout, pasuje do ostryg, dziczyzny, duszonej wołowiny, a także świetnie łączy się z deserami na bazie kakao i gorzkiej czekolady. |
Grzmotnij recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Dry i wszystko jasne
Jak lubię stouty tak dwie ich odmiany podniecają mnie dużo mniej od reszty, mianowicie american i dry, i to piwo mnie do nich nie przekonało. Zaczęło od lichej piany, która jednak uszyła swoje na szkle. Woń wybiła z piwa wytrawna i stricte kawowa, podobnie było w smaku. Ot okazał się to być taki klasyczny, tyłka nie urywający, dry stout i tyle. Fakt, iż miała tu być, zgodnie z intencjami piwowara, Ameryka dowiedziałem się przed wklepaniem recenzji na portalu, bowiem ani w smaku ani w zapachu w ogóle jej nie wyczułem. Nie szkodziło specjalnie ponieważ, jeżeli o mnie chodzi, ciężko sobie wyobrazić aby miało to piwu przydać w moich oczach. Podsumowując był to taki sensowny, wytrawny, kawowy stout i tyle. Powtórka z rozrywki nie grozi.
Solidny stout
Piana może szału nie robi, ale już w zapachu czuć, że mamy do czynienia z klasycznym stoutem. Palone słody i aromaty torfu sprawiają, że każdemu miłośnikowi tego stylu spadną gacie. W smaku jest podobnie. Na początku rześko, po czym wchodzą ciemne słody ze swoją palonością, a po chwili ich miejsce zajmuje wyraźna goryczka. Solidny stout – nic dodać nic ująć. 8/10