Corsendonk Pater (Belgia)
Corsendonk Pater (Belgia),
ocen: 3 |
Nazwa: | Corsendonk Pater (Belgia) |
Browar: | Brouwerij Corsendonk |
Voltaż: | 7.5% |
Rodzaj: | Dubel |
Opis producenta: | Piwo ciemne. Zawiera jęczmień. Piwo podane gorney fermentacyi. |
Spłódź recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Ciasteczkowe
Zaczęło od niezłej piany, która wybiła od razu i dała radę na dystansie. W naprawdę intensywnym zapachu czuć było ciasto, po prostu. W smaku było podobnie. Szczerze pisząc po raz pierwszy spotkałem się z piwem, które tak jednoznacznie kojarzyło mi się z ciastem i właściwie głównie z nim. Warto jeszcze dodać, że trunek był naprawdę konkretnie nagazowany. Ogólnie piwo do wypicia choć nie będę krył, że spodziewałem się większych fajerwerków.
Z czytanych ostatnio recenzji widzę, że nie tylko ja odwiedziłem Lidla w wiadomym celu. Miałem tą całą serię zacząć od niezbyt przypadających mi do gustu wszelkiej maści BLONDów, ale skoro ktoś już się napocił żeby dodać to piwko, to jakżeby nie skorzystać :). Co tu dużo pisać, wizual potwierdzam, dodam tylko, że brąz jest raczej z tych ciemniejszych, bo kolega nie sprecyzował. Zapach dość subtelny, ale zgodny z poniższym. W smaku faktycznie czuję kwasek, ale nie jest nachalny. Bardziej, jak dla mnie, na przód wysuwa się właśnie karmel i palone słody z minimalną goryczą. Zaczynam żałować, że zacząłem od tego, bo mam jednego dubla mniej.
Kolor brązowy z rubinowymi refleksami pod światło. Piana beżowa dosłownie eksplodowała po przelaniu do szkła. Opadła, pozostawiając gruba warstwę na ściance z kielicha, z którego piłem.
Aromat typowy dla belgijskich dubli – nuty ciemnych słodów, karmelowe i drożdże. Podobnie jest w smaku, ale …delikatniej. Piwo z początku wydawało mi się wodniste, ale efekt ten zanikł w trakcie picia. Pojawiła się kwaskowość, która w połączeniu z wysokim wysyceniem „zaatakowała” brzegi języka. Do tego też doszła nuta palona i gorzkiej czekolady. Dobra rzecz!