Baciar
Baciar,
ocen: 3 |
Nazwa: | Baciar |
Browar: | Pracownia Piwa |
Voltaż: | 6% |
Rodzaj: | Saison India Pale Ale |
Opis producenta: | Alk. Obj. 6,0%, BLG 14°, IBU 70 Składniki: Woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże. Opis i szczegóły o piwie www.pracowniapiwa.pl Piwo górnej fermentacji – niefiltrowane, niepasteryzowane. Nalewać pozostawiając osad na dnie butelki. |
Wetknij recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Jednostrzał
Zaczęło się od dzikiej piany niestety z grubych bąbli co spowodowało, że ta zwinęła się migiem. W zapachu zapachniało klasycznym belgijskim blondem. W smaku również zaatakował człowieka dość agresywny w charakterze blond. Był pazur, owoce z taką sobie goryczką. Było też dość konkretnie wytrawnie i niestety w sumie dość średnio jak na te rejony. Za wytrawne to piwo jak na moje preferencje. Niestety z pewnością nie wrócę.
Kolor zmętnionego bursztynu. Piana jasna początkowo obfita głównie z drobnych pęcherzyków, opadła do malej warstwy, pozostawiając ślad na szkle.
Z butelki walnęło cytrusami i drożdżowymi nutami plus szampan. W szkle wygrała belgijskość, zaś chmiele amerykańskie stanowią z początku tło. Są też przyprawy korzenne i … kwiaty. Z czasem, gdy piwo ogrzało się, wyszła paleta cytrusowych owocowych aromatów chmielowych – głównie tropikalnych owoców tych w słodszej odmianie. Ogólnie aromat jest orzeźwiający, choć wkurza mnie ten kwiatowy dodatek.
W smaku wyczuwalna jest intensywna goryczka kontrowana słodami, odrobinę karmelowymi i kwaskowymi. Są także wyczuwalne nuty belgijskie – drożdżowe i ów słynny 4-winylogwajakol (fenol) w postaci nut korzenno – goździkowych. Goryczka grejpfrutowo/ziołowa lekko zalega na języku.
Średnie wysycenie pasuje do stylu. Alkohol dobrze ukryty co najwyżej odczuwalny jest w postaci lekkiego szczypania w język.
Piwo jest pół-wytrawne i stanowi mieszankę belgijskich klimatów oraz amerykańskich, nowofalowych chmieli.