31084
 
 
 
Karczma Pod Wielką Solą

Karczma Pod Wielką Solą

Gdy przed wiekami wieliccy górnicy zjeżdżali w ciemną czeluść kopalni by w pocie i znoju dobywać słone bogactwo, jedno zwyczajne pragnienie codziennie towarzyszyło im w tym trudzie – nadzieja na posiłek w kuchni żupnej, spożywany z reguły razem z piwem – napojem zastępującym wówczas wszystkie inne – bowiem nie znano ani herbaty ani kawy. Nawet kiedy żupna kuchnia zamknęła swe podwoje każdy górnik udający się na szychtę otrzymywał darmowy posiłek m. in. chleb, ser biały (gomółkę) oraz piwo. Nie było tak mocne jak współczesne, sporządzano go z pszenicy, owsa i oczywiście chmielu. Warto podkreślić, że służyło nie tylko do zaspokajania pragnienia, wonny napój wrósł także w staropolską kulinarną tradycję jako zupa piwna – polewka nazywana czasami gamratką. Kruszono do niej ser, chleb, posypywano cynamonem i jadano ciepłą na śniadanie. W te wielowiekowe tradycje obecności piwa wśród górniczej braci wpisuje się mały, wielicki browar powstały pod egidą „Karczmy pod wielką solą” nawiązując swym aromatycznym piwem „Żupnym” do starych górniczych obyczajów korzystania z tego wspaniałego trunku. Piwo żupne jest starannie i z pietyzmem sporządzane wg dawnych przepisów. Żupna ambrozja przywodzi na myśl prawdziwe staropolskie tradycje tej ziemi, mając w sobie siłę i moc podziemnego żywiołu oraz szlachetny bukiet smaków skupiający w sobie jak w soczewce pełnię aromatów natury. Browar oferuje kilka odmian żupnego napoju w zależności od użytych składników, ich ilości i stężenia.

Więcej o browarze

Adres:
ul. Grunwaldzka 46, Wieliczka 32-020
Piwa z tego Browaru:

Recenzje piw