Basior
Basior, 9.0 out of 10 based on 2 ratings

Ocena ogólnie:
VN:R_U [1.9.22_1171]
9.0ocen: 2 |
Nazwa: | Basior |
Browar: | Pałacyk Łąkomin |
Voltaż: | 11.5% |
Rodzaj: | Barley Wine |
Opis producenta: | brak danych |
Dorzuć recenzję
Zaloguj się aby dodać recenzję.
Kolor bursztynowy, lekko zamglony. Piana beżowa z drobnych i średnich pęcherzyków, opadając do minimalnej warstwy, dziurawiła i utworzyła ślad na szkle.
Aromat słodowy: karmelowy, toffi, suszone owoce, lekko żywicznie i cytrusowo na finiszu.
W smaku jest słodko. Suszone owoce z karmelem i landrynkami dominują. Kontrę stanowi solidna goryczka w nucie cytrusowej, ziołowej i alkoholowej.
Piwo nie jest zbyt gęste, za to bardzo pijalne, z dobrze ukrytym alkoholem.
Pite z beczki robiło jeszcze większe wrażenie.
Nos: głównie silna podstawa słodowa, jest słodko, karmel/toffi, trochę suszonych owoców, delikatnie czuć żywicę
Smak: początkowo mocna strona słodka na języku dominuje (suszone owoce oblane karmelem tofi), ale to wszystko zbalansowane mocną goryczką i to bardzo miłą żywiczno-ziołową do tego goryczka od palonych słodów plus lekka/delikatna kwaskowość. To wszystko sprawia, że sporo się dzieje w tym piwie. Zdradliwie pijalne, bo alkoholu nie tylko nie ma w aromacie, ale nawet nie szczypie w język, a gardło ogrzewa dopiero po kilku łykach. Jak na 25 blg to ciało średnie, ale jest dobrze. Niesamowicie ułożone, rok leżakowało jak zapewniał piwowar. Chyba najlepszy polski Barley Wine, jaki do tej pory piłem (w wersji nie leżakowanej w beczkach po innych trunkach).