23987
 
 
 
Enigma

Enigma

dodano 16.11.2015 w kategorii: Polskie. Napisano 2 komentarze.
nachmieleni.pl

Enigma, 8.0 out of 10 based on 3 ratings
  • Enigma
Ocena ogólnie:
VN:R_U [1.9.22_1171]
8.0ocen: 3
Nazwa: Enigma
Browar: Browar Jana, Browar Setka
Voltaż: 6%
Rodzaj: American Amber Ale
Opis producenta: brak danych

wydziergano

recenzje

Wydziergaj recenzję

Zaloguj się aby dodać recenzję.

  • Wypił 1621 piw
    Brat Założyciel Zawsze Nachmnielony
    Brat Józef ocenił to piwo:
    ogólnie:8Szlachcic

    Brawko, klasa

    Moja pierwsze starcie z propozycjami obu browarów wypadło na naprawdę uczciwy plus. Zaczęło się od fajnej piany, która wyszyła imponującą firankę na szkle. Woń zachęciła do zamoczenia ust a była stricte cytrusowa. W smaku był naprawdę fajny balans i znów ciekawy cytrus, którego po łyku kontrowała sensowna goryczka. Piwo smakowało jak taka fajna, dobrze ułożona, smaczna IPA. Wypiłem z nieskrywaną przyjemnością i zapoluje na kolejne propozycje obu browarów.

  • Wypił 584 piwa
    Wiarus Bractwa Nachmielonych
    Brodzisław ocenił to piwo:
    ogólnie:8Szlachcic

    Kolor zmętniony pomiędzy złotym a pomarańczowym. Pod światło wyraźnie jest widoczna zawiesina. Piana jasna niezbyt obfita, opadła do minimalnej warstwy, pozostawiając ślad (minimalny również) na szkle.
    Aromat kojarzy się bardziej z nowozelandzkimi chmielami: połączenie cytrusów z naftowym zapachem. Wyraźnie czuć słodsze owoce: morele, brzoskwinie, marakuję. W tle zaś wyczuwalna jest nafta i pieprz. Ten dodatek kontruje słodycz w aromacie, choć ta jest wyraźna.
    W smaku ponownie dominuje chmiel w postaci goryczki, średnio-intensywnej, bardzo przyjemnej. Na języku daje się odczuć jako połączenie grejpfruta z tropikalnymi owocami. Goryczka z czasem zalega na języku i podniebieniu. Nie mniej piwo przyjemnie się pije. Choć nie obyło się typowych dla doktorków braków. Wysycenie jest trochę za niskie. Brak jest też słodowej pełni – przy 16% ekstraktu – odczucie jest raczej średnie.
     
    Największe wrażenie w tym piwie robi chmiel, który póki co, rzadko bywa dodawany przez browarników warzących na terenach pod okupacją reżimu III RP. 

Recenzje piw